Mijn Canadese oom heeft een sterke voorkeur voor McDonalds-voedsel, dus de lunch tijdens onze tocht door de Verenigde Staten en Canada bestaat voornamelijk uit fastfood. Ik bestel soms wat frietjes, met mayonaise natuurlijk, en een burger. In de Canadese vestigingen krijg ik een bordje of bakje erbij met fritessaus. Mijn tante legt uit dat er hier geen mayonaise bij de frietjes wordt gegeten, maar ketchup of azijn.

In de Amerikaanse McDonalds’ doen ze vaak bijzonder moeilijk over het beetje mayonaise. Mijn oom, die beter kan schelden in het Engels dan ikzelf, foetert dat er toch altijd mayo op de hamburgers gaat, dus het moet er zijn. Na lang aandringen krijg ik dan toch meestal het begeerde sausje, maar één restaurant houdt voet bij stuk. De volgende keer neem ik, als een echte Nederlander, een tube mee van huis.