Een paar huizen hier vandaan is brand uitgebroken. Ik vraag mijn man om even zijn hoofd buiten de deur te steken om te kijken of er geen gewonden zijn en of we moeten evacueren. Dat schijnt gelukkig mee te vallen. Hij rapporteert dat de mensen die in het huis wonen hun hele huisraad nog naar buiten aan het slepen zijn met behulp van een flink aantal mensen.

Vijf minuten later is het ineens druk voor de deur. Allerlei mensen komen lopend, per fiets of auto kijken. Ze staan druk te bellen of in groepjes te praten. De burgemeester staat vooraan.

Aan de overkant ontstaat langzamerhand een heuse file. Dat maak ik niet vaak mee in ons dorp. Een uurtje later loop ik naar buiten om te kijken of het vuur inmiddels geblust is. Ik schrik van de enorme mensenmassa die zich inmiddels rond het brandende huis verzameld heeft. Het zijn er wel drie- of vierhonderd. De frietkraam aan de overkant doet goede zaken. Puur entertainment.